Economisch herstel Caribische eilanden kan niet zonder natuurbescherming

Economisch herstel Caribische eilanden kan niet zonder natuurbescherming

WILLEMSTAD – “Door natuur(bescherming) niet op te nemen in de landenpakketten, wordt de directe relatie tussen natuurbescherming en het toerisme en daarmee de economie, onvoldoende erkent”, dat stelt Paul Stokkermans, directeur van de stichting Caribbean Research and Management of Biodiversity (CARMABI), een marien-research station, en tevens beheerder van de nationale parken, op Curaçao. Het verbaast de directeur dat in de voorstellen van Nederland (de zogenaamde landenpakketten) voor (economisch) herstel van de eilanden, natuur(bescherming) ontbreekt terwijl dit juist een vereiste is voor economisch herstel. 

De Caribische eilanden hebben door het uitblijven van het toerisme door de wereldwijde COVID-19 pandemie op korte termijn een groot aantal economische uitdagingen op te lossen. Dat daarbij de prioriteit wordt gelegd op inkomstenwerving, de dienstensector en het toerisme lijkt volgens Stokkermans voor de hand te liggen. Dat juist daarom natuur en milieu ontbreken in de landenpakketten, is volgens de directeur onbegrijpelijk. 

Natuur van onmiskenbaar belang

Natuurbewegingen werden op de eilanden voorheen vooral bekend vanwege allerhande bezwaren tegen voorgenomen ontwikkelingen wat heeft gezorgd voor een cultuur waarin economische ontwikkeling en natuurbehoud twee onverenigbare doelen zijn geworden.  “De onbekendheid met de economische voordelen van ‘natuur’ komt blijkbaar van twee kanten en Natuurbehoud komt daarom waarschijnlijk ook niet voor in de landenpakketten dat namens Nederland is voorgelegd aan de eilanden”, vertelt Mark Vermeij, Marien-Bioloog en wetenschappelijk directeur bij CARMABI. “Vreemd genoeg zijn het juist economen, niet de ‘natuurbeschermers’ die het belang van ‘natuur’ voor economische ontwikkeling onderschrijven”, aldus de wetenschapper. CARMABI doet een oproep aan de Nederlandse regering en die van de eilanden Curaçao, Aruba en Sint-Maarten om natuur(bescherming) mee te nemen in de landenpakketten. Voor de BES-eilanden geldt dit evenzeer. 

Volgens Vermeij is ‘Natuur’ niet het aantal vogels wat men op een wandeling tegenkomt of het beschermen van ‘al wat leeft’ ten koste van alles. “Natuur levert de mens vele onverwachte voordelen: de zee produceert het overgrote deel van de zuurstof die we inademen, koraalriffen vormen natuurlijke golfbrekers om bebouwing op nabijgelegen kusten te beschermen, koraalriffen produceren zand waardoor stranden bestaan, en koraalrif organismen produceren stoffen die succesvol blijken in het bestrijden van tot voorheen ongeneselijke ziektes. Zelfs iemand die nooit het water betreedt, of ver weg woont waar koraalriffen voorkomen, ondervindt deze voordelen”, vertelt de wetenschapper. De natuurparken op de eilanden zijn een onmiskenbaar onderdeel van het toeristisch product en de verschillende natuurorganisaties zoals CARMABI werken op dit moment hard aan het vergroten van het aantal parken waarvoor de unieke natuur op de eilanden vele mogelijkheden biedt.

Economische waarde 

Via toerisme en visserij zijn de voordelen van goed functionerende riffen volgens Vermeij nog duidelijker te duiden. De Universiteit van California heeft na jarenlang onderzoek becijferd dat Curaçao $ 374 miljoen aan inkomsten via toerisme zou mislopen als koraalriffen zouden verdwijnen [1]. Soortgelijke berekeningen bestaan voor alle eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen en de inkomsten die via (eco)toerisme, visserij etc. direct en indirect aan natuur gerelateerde activiteiten wordt verdiend ligt tussen de 21 en 63% van het bruto nationaal product [1-4]. “Zelfs als de onderliggende berekeningen conservatief worden benaderend is de economische bijdrage van ‘natuurlijke ecosystemen’ substantieel. Het ontbreken van ‘natuur’ in de onderhandelingen over de economische zelfstandigheid van eilanden als Curaçao is daarom onbegrijpelijk”, aldus Vermeij. 

Het instant houden van dergelijke ‘hulpbronnen en attracties’ blijft echter een probleem. Volgens CARMABI is het dan ook ironisch dat het juist de eilanden zelf zijn die recentelijk de economische waarde van functionerende ecosystemen hebben ingezien en maatregelen hebben ingesteld om verdere achteruitgang tegen te gaan zoals de instelling van een marien park om de riffen nabij Oostpunt (in de top 3 van beste riffen in de regio) te beschermen, 30% van de kust te benoemen tot visvrije zones om vispopulaties te laten herstellen en de instelling van 5, nu internationaal beschermde, kustgebieden. “Momenteel worden ook de mogelijkheden onderzocht om de bescherming van dergelijke gebieden en verbeteringen aan rioolwaterzuivering installaties voor schoner kust water te financieren via minieme “ecotaks” bijdragen van bezoekende toeristen worden momenteel onderzocht”, aldus Vermeij. 

Unieke mogelijkheden voor ecotoerisme

Wereldwijd neemt de vraag naar ecotoeristische bestemmingen volgens CARMABI jaarlijks toe. Dit betekent volgens Vermeij dat de Caribische eilanden binnen het Koninkrijk een prominente rol zouden kunnen spelen in de regio. Recentelijk hebben de Global Coral Reef Monitoring Network (GCRMN), de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) en het milieu programma van de Verenigde Naties (UNEP) meer dan 35.000 losse studies samengevat over de toestand van Caraïbische koraalriffen tussen 1969 en 2012 [5]. “Het oostelijk deel van Curaçao samen met Bonaire, Bermuda en de Golf van Mexico werden aangemerkt als de ‘gezondste’ (‘beste’) riffen in het Caraïbisch Gebied. Hierdoor biedt de ‘Dutch Caribbean’ unieke mogelijkheden voor (marien) ecotoerisme in de regio”, vertelt de wetenschapper. Strategische voordelen zoals deze zijn volgens CARMABI echter niet meegewogen om te komen tot een meer zelfstandige toekomst voor de tropische eilanden binnen het Koninkrijk. “Praten over de economie van Caribische eilanden zonder de economisch bijdrage van koraalriffen is vergelijkbaar met het praten over de economie van Parijs zonder Eifel toren, Egypte zonder piramides of Saudi-Arabië zonder olie. Natuurlijke hulpbronnen en attracties dragen substantieel bij aan de economie van een land of stad”, aldus Vermeij.


Lees ook:

195 gedachten over “Economisch herstel Caribische eilanden kan niet zonder natuurbescherming”

 1. Wow, incredible weblog structure! How long have you been running a blog for?
  you make blogging look easy. The entire glance of your web site is excellent, let alone the content!
  You can see similar here e-commerce

 2. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed.

  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but
  I had to tell someone! I saw similar here: Sklep online

 3. It’s genuinely very complex in this active life to listen news on TV, thus I only use
  internet for that reason, and get the most recent information. I saw similar here:
  Sklep internetowy

 4. Good day! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing
  very good gains. If you know of any please share. Many thanks!
  You can read similar blog here: Najlepszy sklep

 5. Hey there! Do you know if they make any plugins to help
  with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good success. If you know of any please share.
  Cheers! You can read similar art here: Dobry sklep

 6. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
  If you know of any please share. Thank you! You can read similar blog here:
  Sklep online

 7. Hey there! Do you know if they make any plugins
  to assist with SEO? I’m trying to get my website to rank
  for some targeted keywords but I’m not seeing very good
  success. If you know of any please share. Kudos!

  You can read similar article here: GSA List

 8. Wow, fantastic weblog format! How lengthy have you ever been blogging
  for? you make blogging glance easy. The full look of your web site is great, as smartly as the content
  material! You can read similar here prev next and those was wrote by Marquis82.

 9. Wow, marvelous weblog format! How lengthy have you been blogging for?

  you make running a blog glance easy. The overall look of
  your web site is excellent, let alone the content!

  I read similar here prev next and that was wrote by Thomasina74.

 10. I’m always impressed by the depth of knowledge and insight you bring to your posts. This was another fantastic article. Thank you!echozone

 11. I happen to be writing to make you know of the terrific discovery our princess experienced going through your web page. She picked up many things, not to mention what it’s like to possess an awesome giving character to make the mediocre ones very easily fully grasp a number of hard to do matters. You really did more than our expected results. Thank you for producing those precious, healthy, edifying and as well as fun tips about this topic to Jane.

 12. I am often to blogging and i also really appreciate your content regularly. Your content has really peaks my interest. I am about to bookmark your site and maintain checking for first time data.

 13. I will right away grab your rss feed as I can’t to find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please permit me understand in order that I could subscribe. Thanks.

 14. I discovered your blog site website on bing and check some of your early posts. Always maintain in the really good operate. I just extra increase your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for toward reading a lot more within you down the line!…

 15. Votre étude : alors voilà quelques satisfaisants sujets de discussion cependant reste sceptique de la sincérité de vos taux affichés ici dans ce petit paragraphe

 16. I think more writers should take care to write with passion like you. Even informational articles like this can have personality. That’s what you have interjected in this informative article. Your views are very unique.

 17. His idyllic existence is one day broken when a team of heavily armed men turn his house into dust in an attempt to kill him, it’s up to him then and a few old friends to try and get to the bottom of the mysterious kill squad.

 18. There are a handful of intriguing points at some point here but I do not know if I see they all center to heart. There exists some validity but I most certainly will take hold opinion until I take a look at it further. Good article , thanks and now we want more! Put into FeedBurner in addition

 19. You made some decent points there. I looked on the web for that problem and found most individuals will go coupled with along with your web site.

 20. I am no longer sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or figuring out more. Thanks for fantastic info I was in search of this information for my mission.

 21. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch!

 22. This is the right blog for anybody who wants to search out out about this topic. You realize a lot its virtually arduous to argue with you (not that I actually would need…HaHa). You positively put a new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, just nice!

 23. You get the typical humor involving Ferrell being kicked on for being a nerd but you also get a nice running gag of every hot woman wanting his body.

 24. Some excellent secrets that can be learnt from the post. I have now come to understand that that a person can really be successful on this issue and acquire additional skills and qualities by reading a weblog like yours. Thank you for the interesting tips you’ve shared here.

 25. This is the right weblog for anybody who desires to find out about this topic. You realize a lot its almost arduous to argue with you (not that I really would want…HaHa). You positively put a new spin on a subject thats been written about for years. Great stuff, simply great!

 26. A lot of thanks for every one of your labor on this web page. Debby enjoys going through investigation and it’s simple to grasp why. Most people learn all concerning the dynamic tactic you present functional suggestions via the website and therefore encourage participation from visitors about this point while my daughter is undoubtedly becoming educated a great deal. Have fun with the rest of the year. You have been doing a useful job. visit my site here – alternative medicine degree

 27. Hello There. I found your blog the usage of msn. This is a very neatly written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your helpful information. Thank you for the post. I will certainly return.

 28. Empathetic for your monstrous inspect, in addition I’m just seriously good as an alternative to Zune, and consequently optimism them, together with the very good critical reviews some other players have documented, will let you determine whether it does not take right choice for you.

 29. While the film may be intriguing on the surface, the final verdict is that the film is lacking the depth of the films it may remind you of but may still be worth a look if you’re a fan of R-rated action comedies.

 30. The the next occasion Someone said a blog, Lets hope it doesnt disappoint me just as much as this place. I mean, It was my option to read, but I just thought youd have some thing fascinating to mention. All I hear can be a number of whining about something that you could fix in case you werent too busy interested in attention.

 31. “It’s always good to learn tips like you share for blog posting. As I just started posting comments for blog and facing problem of lots of rejections. I think your suggestion would be helpful for me. I will let you know if its work for me too.”

 32. An fascinating discussion will probably be worth comment. I’m sure you should write more about this topic, it might often be a taboo subject but normally people are too little to dicuss on such topics. To another location. Cheers

 33. Good day! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
  success. If you know of any please share. Kudos! I saw similar text here: Escape room list

 34. I’ve been exploring for a bit for any high-quality articles or weblog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Studying this information So i’m satisfied to show that I have an incredibly just right uncanny feeling I found out exactly what I needed. I most for sure will make certain to do not disregard this website and provides it a look a relentless basis.

 35. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

 36. I discovered your site website on bing and appearance a couple of your early posts. Always keep in the good operate. I just now extra increase Rss to my MSN News Reader. Looking for toward reading a lot more on your part down the line!…

 37. This is my first time i visit here. I found so many interesting stuff in your blog especially its discussion. From the tons of comments on your articles, I guess I am not the only one having all the enjoyment here! keep up the good work.

 38. I was very happy to uncover this page. I need to to thank you for ones time for this particularly fantastic read!! I definitely loved every little bit of it and I have you saved as a favorite to check out new things in your web site.

 39. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It would all the time be stimulating to read content from different writers and observe a little something from their store. I’d want to use some with the content material on my blog whether or not you don’t mind. Natually I’ll provide you with a hyperlink on your net blog. Thanks for sharing.

 40. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it! xrumer

 41. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and net and this is actually irritating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 42. Hey there I am so excited I found your site, I really found you by accident, while I was browsing on Bing for something else, Regardless I am here now and would just like to say thank you for a incredible post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the minute but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the excellent work.

 43. I’ll immediately clutch your rss as I can’t in finding your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please allow me know in order that I may just subscribe. Thanks!

 44. I really wanted to develop a small remark to say thanks to you for some of the amazing recommendations you are writing at this website. My considerable internet look up has at the end been recognized with brilliant suggestions to exchange with my guests. I would assert that we site visitors actually are quite lucky to exist in a wonderful community with so many outstanding people with very beneficial principles. I feel very much fortunate to have used your entire webpage and look forward to many more brilliant times reading here. Thanks once again for all the details.

 45. The guidelines you provided here i will discuss extremely precious. It been found such a pleasurable surprise to possess that anticipating me while i wakened today. There’re constantly to the issue as well as simple to understand. Thanks a large amount for the valuable ideas you’ve got shared here.

 46. Thank you for finding the time to debate this, Personally i think strongly over it and love learning read more about this topic. Whenever possible, when you gain expertise, could you mind updating your blog with extra information? It is very great for me.

 47. There are a couple of interesting points soon enough in this post but I don’t know if I see these people center to heart. You can find some validity but I’ll take hold opinion until I consider it further. Good post , thanks and we want much more! Combined with FeedBurner also

 48. I am so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 49. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything. However think of if you added some great images or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this blog could definitely be one of the best in its niche. Fantastic blog!

 50. I’m curious to find out what blog system you happen to be utilizing? I’m having some small security problems with my latest blog and I’d like to find something more safe. Do you have any solutions?

 51. I wasn’t sure where to ask this, i wondered if the author could reply. Your blog looks brilliant and I wondered what theme and program you used? Any help would be a big help and i would be very greatful as I am in the process of beginning a blog similar to this subject!

 52. There are a few fascinating points over time on this page but I do not know if every one of them center to heart. There exists some validity but Let me take hold opinion until I look into it further. Great write-up , thanks and we want far more! Combined with FeedBurner at the same time

 53. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you’ll be able to eliminate me from that service? Thanks!

 54. Oh my goodness! an incredible write-up dude. Thanks Nevertheless We’re experiencing problem with ur rss . Do not know why Cannot enroll in it. Can there be anybody acquiring identical rss problem? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

 55. Recently, I didnt give lots of thought to leaving comments on site page articles and have placed comments even much less. Reading by means of your nice article, will help me to do so sometimes.

 56. There are extremely lots of details that adheres to that to consider. That is the wonderful point to raise up. I provde the thoughts above as general inspiration but clearly you will find questions like the one you raise up where most important factor is going to be in the honest good faith. I don?t determine if best practices have emerged around things like that, but More than likely your job is clearly defined as an affordable game. Both kids feel the impact of merely a moment’s pleasure, through out their lives.

 57. Can I just say what relief to locate one who in fact knows what theyre referring to on the web. You certainly learn how to bring a challenge to light and make it important. The diet should check this out and appreciate this side in the story. I cant believe youre not more popular since you absolutely provide the gift.

 58. Hello, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring… I miss your tremendous writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 59. I am curious to find out what blog platform you have been utilizing? I’m having some small security issues with my latest website and I’d like to find something more safe. Do you have any suggestions?

 60. An impressive share, I simply with all this onto a colleague who was simply carrying out a little analysis for this. And that he in truth bought me breakfast since I ran across it for him.. smile. So i want to reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending some time to talk about this, I feel strongly concerning this and love reading regarding this topic. Whenever possible, as you become expertise, do you mind updating your blog post with an increase of details? It truly is highly a good choice for me. Big thumb up due to this post!

 61. A lot of thanks for all your hard work on this web page. My mom really likes making time for investigation and it is obvious why. Many of us hear all concerning the lively tactic you create insightful tips and hints through the web site and even recommend participation from other ones on this idea while our own child has always been understanding a whole lot. Have fun with the rest of the new year. You’re the one performing a dazzling job.

 62. Howdy I am so thrilled I found your site, I really found you by error, while I was looking on Google for something else, Anyways I am here now and would just like to say cheers for a remarkable post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the great job.

 63. Howdy! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa? My website covers a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 64. Have you ever ever considered including extra movies to your blog posts to keep the readers more entertained? I mean I simply learn by your complete article of yours and it was fairly good but since I’m more of a visual learner,I discovered that to be extra useful effectively let me know the way it seems! I love what you guys are always up too. Such clever work and reporting! Sustain the great works guys I’ve added you guys to my blogroll. This can be a great article thanks for sharing this informative information.. I’ll go to your weblog regularly for some newest post. Anyway, in my language, there are usually not much good source like this.

 65. Intimately, the post is actually the freshest on that laudable topic. I match in with your conclusions and also definitely will thirstily look forward to your approaching updates. Just saying thanks can not simply be adequate, for the outstanding lucidity in your writing. I can immediately grab your rss feed to stay informed of any kind of updates. Solid work and much success in your business enterprize!

 66. Thank you a lot for sharing this with all of us you actually understand what you’re talking approximately! Bookmarked. Please also visit my site =). We may have a hyperlink alternate contract among us!

 67. When I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I receive 4 emails with the same comment. Perhaps there is a way you are able to remove me from that service? Thanks.

 68. The very next time I read a blog, Hopefully it won’t disappoint me as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read, but I truly believed you would have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of crying about something that you could possibly fix if you were not too busy looking for attention.

 69. Having read this I believed it was extremely enlightening. I appreciate you finding the time and energy to put this short article together. I once again find myself spending a lot of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it.

 70. Hi! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m
  not seeing very good gains. If you know of any
  please share. Thanks! I saw similar article here

 71. Hello there! I could have sworn I have been to this weblog before yet right after going through some of the submit My partner and i noticed it really is a new comer to me personally. Anyhow, Now i’m definitely pleased I came across that and also I’ll be book-marking as well as looking at again often!

 72. If only my personal content articles appeared as if this particular! That is a enhance, btw?-I ‘m new to blog posting and reading numerous blog posts is helping me out with my very own. Any kind of info you could throw my method to assistance is very appreciated. Just good information on this particular post!

 73. Hi there are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 74. I just couldn’t go away your website before suggesting that I extremely enjoyed the standard information an individual provide on your visitors? Is going to be back steadily to check up on new posts [Reply]

 75. Hiya, I simply hopped over on your web page via StumbleUpon. No longer one thing I’d usually learn, but I liked your thoughts none the less. Thanks for making something value reading.

 76. Thanks so much for giving everyone a very wonderful possiblity to read in detail from this website. It is often so good and as well , jam-packed with amusement for me and my office mates to visit your site at the least thrice per week to read the newest items you have got. Of course, I’m certainly fascinated considering the splendid tricks served by you. Certain two ideas in this article are undoubtedly the most suitable we have all had.

 77. Thank you for sharing excellent informations. Your site is so cool. I’m impressed by the details that you?ve on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and just could not come across. What a perfect website.

 78. Hello Web site owner. I seriously love this writing and also your webpage all in all! That write-up is very clearly written and also without difficulty understandable. Your WordPress design is wonderful as well! Would definitely be excellent to discover where I can get that. Be sure to hold up the great work. We all will need much more this sort of web owners such as you online and much less spammers. Superb mate!

 79. Hello. Cool post. There is a problem with your site in chrome, and you may want to check this… The browser is the marketplace chief and a big element of folks will miss your wonderful writing because of this problem.

 80. That would be some inspirational stuff. Couldn’t know that opinions is usually this varied. Many thanks lots of enthusiasm to give such information here.

 81. *When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 82. I more often than not do not submit in Blogs but your blogging site forced me to, magnificent job.. beautiful. Hello, sry for my bad english but Ih ave observed your website web page and would say that I locate your posts superior since they have give me new suggestions and new aspects. A large amount of thanks for this details. : ) Increased An increase in.

 83. Hi this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 84. As I was sitting on a rock in India, looking over the city of New Delhi, contemplating on my next decision, I was chastened to submit my thoughts and passion about money unto the world. Capitalism shall grow in abundance; the entire economic system of our world is impossible without credit. Our entire civilization is based on money, from Babylon, to New York City. The hope of our time is based off the fact that Rachel will control the world through her music and love. She shall reign like a queen over billions and billions, and I shall support her by contemplating my next decision looking off to the distance, because this, this is how I receive revelation, with the common interest of money and overseas trades that the world depends on.

 85. Howdy! I realize this is sort of off-topic however I had to ask. Does managing a well-established website like yours take a lot of work? I’m completely new to running a blog but I do write in my journal every day. I’d like to start a blog so I will be able to share my experience and views online. Please let me know if you have any suggestions or tips for new aspiring bloggers. Thankyou!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven