Pandemie Handboek voor Natuurparken in de Nederlandse Cariben

Pandemie Handboek voor Natuurparken in de Nederlandse Cariben

De Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) heeft zojuist een handboek voor pandemieën uitgebracht. Het handboek zal dienen als blauwdruk voor de natuurbeschermingsorganisaties van de nationale parken in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden om te reageren op huidige en mogelijke nieuwe pandemische uitbraken en hun personeel en bezoekers te beschermen.

Het handboek bevat voorgestelde protocollen voor “social distancing”, hygiëne en andere manieren om te reageren op noodsituaties op het gebied van gezondheid.

2020 is een interessant jaar, waarin de wereld voor ongekende uitdagingen staat door de gevolgen van klimaatverandering en de wereldwijde pandemie veroorzaakt door het nieuwe coronavirus en de ziekte COVID-19. Deze problemen hebben de behoefte aan een rampenplan aan het licht gebracht dat parkbeheerorganisaties kunnen gebruiken om hun personeel en bezoekers die de door hen beheerde beschermde gebieden bezoeken te beschermen. Daarom heeft DCNA zojuist een Pandemie Handboek uitgebracht die als raamwerk dient voor elke natuurbeheerorganisatie om hun eigen, op maat gemaakte rampenplan te ontwikkelen.

COVID-19 heeft zich in een snel tempo verspreid over de wereld met een verwoestende impact. De onzekerheid rond dit virus heeft geleid tot de noodzaak van “social distancing” en het minimaliseren van reizen. Deze daling van het toerisme is moeilijk geweest, vooral voor het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. De interactie tussen de bezoekers en het personeel van parkbeheerorganisaties varieert tussen de zes Nederlands Caribische eilanden, maar door de implementatie van veiligheidsprotocollen en procedures kunnen risico’s worden geminimaliseerd.

Het handbook voor pandemieën voorziet elk eiland van de tools die nodig zijn om noodsituaties goed te herkennen en erop te reageren. Elke uitbraak heeft zijn eigen unieke eigenschappen, dus de richtlijnen moeten op de juiste manier worden aangepast. De sleutel tot een effectieve reactie is om het probleem tijdig te herkennen en zo snel en efficiënt mogelijk te reageren.

Het doel van het maken van een rampenplan is ervoor te zorgen dat parkbeheerorganisaties op alle zes de Nederlands Caribische eilanden problemen kunnen herkennen en adequaat kunnen reageren, vooral onder grote druk. Bij pandemieën is tijd vaak de belangrijkste factor waarbij een onmiddellijke reactie mogelijk levens kan redden en de verspreiding van een besmetting kan beperken. De blauwdrukken van een pandemische reactie kunnen ook nuttig zijn in een groot aantal andere noodsituaties, dus het hebben van duidelijke, goed doordachte protocollen kan een belangrijke troef zijn bij zowel de huidige als de toekomstige noodhulp.

Het uitwisselen van kennis en ervaringen tussen de natuurparken van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden is zeer waardevol en een van de manieren waarop DCNA helpt om hun activiteiten te versterken. Samen als netwerk van parkbeheerorganisaties staan ze sterker in hun gemeenschappelijke doel om de natuur te beschermen. De lessen die de parken hebben geleerd, zijn opgenomen in het handboek.

Het wordt aanbevolen dat elke parkbeheerorganisatie deze aanbevelingen in overweging neemt en ze gebruikt om een plan op te stellen dat specifieker is voor hun situatie. Voorbereiding op pandemieën is geen snel proces, aangezien het een zorgvuldige planning tussen alle belanghebbenden vereist en de gemeenschap moet worden betrokken. Daarom is het ook belangrijk om de betrokkenheid van de gemeenschap te bevorderen om de lokale kennis, expertise, middelen en netwerken te optimaliseren.

Om op de hoogte te blijven van deze en diverse andere activiteiten met betrekking tot natuurbehoud in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden, volg dan de websites en social media-accounts van uw lokale parkbeheerautoriteiten en DCNA. Aarzel bij twijfel niet om contact op te nemen met uw plaatselijke parkbeheerautoriteit voor de laatste updates.

Lees het handboek


Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven