Tegenvaller voor politiek Den Haag: PLP opnieuw de grootste op Sint Eustatius

Oranjestad – De partij die door Nederland verantwoordelijk wordt gehouden voor jarenlang wanbestuur op Sint Eustatius, de Progressive Labour Party (PLP), heeft de eilandraadsverkiezingen met ruim verschil gewonnen.

De partij met de omstreden Clyde van Putten als lijstduwer kreeg meer dan de helft van de kiezers achter zich: 815 van de 1.586 uitgebrachte stemmen gingen naar de PLP. Democratic Party (DP) die vooraf goede kansen op de overwinning waren toegedicht bleef steken op 647 stemmen. De United People’s Coalition (UPC) haalde 124 stemmen.

Op basis van de voorlopige uitslag worden de 5 zetels in de eilandsraad verdeeld over de PLP (3) en DP (2). Daarmee is de oude machtsverhouding van voor het in februari 2018 wegsturen van het gehele lokale bestuur hersteld. Dat is een streep door de rekening van politiek Den Haag. Daar was gehoopt dat er een nieuwe generatie zou opstaan. Het lijkt erop dat het de rekening krijgt gepresenteerd voor de geringe – voor de bevolking merkbare – resultaten sinds de ingreep.

Vooralsnog heeft de eilandsraad weinig in te brengen. Die zal in eerste instantie functioneren als een inspraakorgaan met weinig zeggenschap. Het blijft regeringscommissaris Marnix van Rij die de beslissingen neemt. Er wordt dan ook voorlopig geen Bestuurscollege gevormd. Dat gebeurt pas als de regering de overtuiging heeft dat het bestuur weer aan de lokale politiek kan worden toevertrouwd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven