Opinie: Waarom de verkiezingsuitslag op St. Eustatius geen verrassing is

Voormalig Eilandsraadslid Rechelline Leerdam, trok dit keer de PLP-kar. Ook Leerdam keert, net als alle anderen, weer terug in de nieuw gekozen eilandsraad.

Voor veel waarnemers kwam de uitslag van de verkiezingen op St. Eustatius van 21 oktober jl. als een onprettige verrassing. Na het wegsturen van de coalitie van de Progressive Labor Party (PLP) en onafhankelijk raadslid Merkman in februari 2018, de aanstelling van direct door Den Haag benoemde bestuurders, aanzienlijke investeringen in infrastructuur en investeringen in de kwaliteit van het publieke apparaat, was de verwachting bepaald niet dat de eilandbewoners opnieuw voor precies dezelfde, eerder weggestuurde, eilandsraadsleden zouden kiezen.  Toch gebeurde het.

Toen ik in mei van dit jaar, met mijn adviesbureau, de resultaten presenteerde van een door ons kantoor uitgevoerde Political Poll, werd de uitslag daarvan door velen als ongeloofwaardig weggelachen. De groep geënquêteerden (113) zou te klein zijn geweest en de uitslagen -volgens de criticasters- geenszins representatief. Toch voorspelde de enquête, naar nu geconstateerd mag worden, feilloos de winst van de PLP én de overwinning van Clyde van Putten als grootste stemmentrekker.

Naar mijn mening zijn er ruwweg 5 redenen zijn waarom de PLP de winnaar is geworden van de verkiezingen:

1. Van Putten zegt wat veel Statianen denken en voelen.

De Statianen zijn een trots en weerbarstig volk. Zo stemde in april 2005 ruim driekwart van de Statiaanse kiezers vóór het behoud van het Land Nederlandse Antillen. Dit nadat alle andere eilanden, met eigen referenda, al hadden aangegeven de constellatie te zullen verlaten. De Statianen zijn er, al vanaf de tijd van de Nederlandse Antillen, aan gewend door anderen niet voor vol te worden aangezien. Er leeft bij veel Statianen een verongelijktheid over hoe het eiland door andere partijen -inclusief Nederland- altijd is behandeld. Van Putten voelt dit feilloos aan en verwoordt hardop wat velen denken of voelen.

2. De PLP-lijst bracht dit keer diverse stromingen samen

In de verkiezingen van 2015 deden niet minder dan 7 partijen mee, hetgeen leidde tot een versplintering van het resultaat. Door het weglopen van Reuben Merkman bij de UPC, met medeneming van zijn zetel, was er met de PLP/Merkman combinatie sprake van een verbond waar de meerderheid van de stemmers -al was het indirect- toch achter stond. Bij verkiezingen van dit jaar deed de PLP met een lijst waarop niet alleen dezelfde Merkman stond, maar ook nog Glen Schmidt, die bij de vorige verkiezingen met zijn ‘Blanco Lijst’ toch ook de nodige stemmen wist te vergaren. De aanwezigheid van Merkman en Schmidt hebben verschillende meer ‘pro-autonomie’ stromingen op het eiland geconsolideerd in de PLP. Een naar nu blijkt briljante strategie, die heeft opgeleverd wat de PLP hoopte.

3. Een meerderheid stond niet achter de Haagse ingreep

Hoewel veel Statianen ook wel vraagtekens hadden over het beleid van het betuurscollege onder indirecte aansturing van Van Putten, waren eigenlijk zowel vriend als vijand geschokt over het compleet naar huis sturen van een democratisch gekozen volksvertegenwoordiging en eilandsbestuur. De ondoorzichtige en ogenschijnlijk willekeurig bijeengeroepen Social Advisory Council, zonder enige bevoegdheid of formele opdracht, vergrootte de al aanwezige scepsis over de legitimiteit van het interim-bestuur. In het hierboven aangehaalde opinieonderzoek gaf 54% van de respondenten aan het niet eens te zijn met de interventie door Den Haag in het gekozen bestuur.

4. De DP is bij velen niet geliefd

De Democratische Partij (DP) is, ondanks een goede interne organisatie, een doorgaans consistente en vrij zakelijke aanpak, niet geliefd bij de grootste groep Statianen. De partij wordt door velen gezien als een soort ‘Grand Old Party’ waarvan de exponenten jarenlang goed voor zichzelf zorgden, maar minder goed voor het eiland of de gewone man. Daarnaast wordt de partij gezien als instigator achter het Nederlands bestuurlijk ingrijpen. Een stem op de DP was daardoor voor velen nu niet logisch, terwijl de driekoppige UPC niet werd gezien als een volwaardig of levensvatbaar alternatief.

5. Veel Statianen wantrouwen de intenties van Nederland

In de genoemde enquête gaf 56% van de respondenten aan te betwijfelen of het Nederlandse Kabinet wel écht het beste met het eiland voorhad. Dit wantrouwen werd niet weggenomen door de gepleegde investeringen of de ogenschijnlijke ‘plotselinge vooruitgang’ na de Nederlandse interventie. Veel mensen op het eiland snappen niet dat lokale bestuur al die jaren sinds 10/10/10 niet die financiële middelen kreeg die het nodig had om haar zaken behoorlijk te regelen en de broodnodige investeringen in infrastructuur te doen. De ‘gulheid’ van Nederland werd door velen gezien als een wijze waarop Den Haag nu de harten van de bevolking wilde winnen, hoewel het diezelfde bevolking genoemde verbeteringen eerder onthield.

Betekent dit alles nu, zoals Ronald van Raak elders in dit medium suggereert, dat de meerderheid van de Statianen pro onafhankelijkheid is? Ik durf dit te betwijfelen. Naar mijn idee was het meer een stem ‘pro Democratie’ en ‘anti-ingreep’.

Van de PLP mag, na alles wat is gebeurd, wellicht een nieuwe en andere benadering worden verwacht. Maar dat betekent óók dat Nederland, opnieuw democratisch gekozen vertegenwoordigers een nieuwe kans zal moeten geven. Bovenal moet het beeld worden voorkomen, dat Nederland de bevolking van St. Eustatius ‘straft’ omdat zij heeft gestemd heeft, zoals zij heeft gestemd.


Lees ook:

31 gedachten over “Opinie: Waarom de verkiezingsuitslag op St. Eustatius geen verrassing is”

 1. Wow, fantastic weblog format! How long have you been running a blog for?
  you made running a blog glance easy. The full glance of your web site is
  wonderful, as smartly as the content! You can see similar here sklep

 2. I pay a quick visit everyday a few web sites and websites to read articles or reviews, except this website provides feature based articles.

  I saw similar here: Najlepszy sklep

 3. We stumbled over here different web address and thought I should check things out.
  I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking at your
  web page again. I saw similar here: Sklep internetowy

 4. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good success. If you know of any please share.
  Thank you! You can read similar blog here: Sklep internetowy

 5. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search
  Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m
  not seeing very good success. If you know of any please share.
  Thank you! You can read similar article here: Najlepszy sklep

 6. Hi! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?

  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but
  I’m not seeing very good gains. If you know of any please share.
  Thank you! I saw similar article here: Backlink Portfolio

 7. Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good gains. If you know of
  any please share. Many thanks! I saw similar art here:
  Backlinks List

 8. Good day! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
  If you know of any please share. Appreciate it!
  I saw similar text here: Backlink Building

 9. Wow, amazing blog structure! How lengthy have you ever been running
  a blog for? you make blogging look easy. The entire look of your web
  site is fantastic, as well as the content material!
  You can see similar here prev next and those was wrote by Carroll71.

 10. Wow, superb weblog layout! How long have you been running a blog for?
  you made blogging glance easy. The total look of your site is wonderful, as well as
  the content material! I read similar here prev next and those was wrote by Manuel88.

 11. Hi! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my site to rank
  for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
  If you know of any please share. Cheers! You can read similar blog
  here: Escape rooms review

 12. I’ll immediately snatch your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow me recognise in order that I may just subscribe. Thanks!

 13. Hello! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords but
  I’m not seeing very good success. If you know of any please share.
  Kudos! You can read similar art here

 14. Additionally, it doesn’t matter how extremely you should be complete with treating a very platform, gradually you’ll discover an instance the places you should want to do a number instruct care; and as a consequence influenced by your real age but also bodybuilding, therfore the inches of one’s caravan it could be a awfully excessive pastime. motor movers

 15. When I visit this site there’s new things and improved will be able to study from. Haha I’ve experienced your source code too many times to master how you’re doing things so we could wear them my site. Thanks! I can teach you about methods to easy.

 16. *Aw, this was a really nice post. In idea I would like to put in writing like this additionally — taking time and actual effort to make a very good article… but what can I say… I procrastinate alot and by no means seem to get something done.

 17. Please let me know if you’re looking for a article author for your weblog. You have some really great articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested. Regards!

 18. My spouse and i have been so fortunate that Edward could finish up his survey because of the precious recommendations he came across out of the blog. It is now and again perplexing to just continually be releasing guides that some people could have been making money from. And we also take into account we now have the writer to thank for that. All the explanations you made, the easy website navigation, the friendships you will give support to engender – it is all impressive, and it’s really assisting our son and us imagine that the idea is entertaining, and that’s really important. Thank you for everything!

 19. Hi! I could have sworn I’ve visited your blog before but after going through a few of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly pleased I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 20. After study many of the blogs on the internet site now, i really appreciate your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark internet site list and will be checking back soon. Pls look at my internet site also and make me aware what you think.

 21. Hello! I merely would wish to give you a massive thumbs up for the excellent info you’ve got here for this post. I am returning to your blog site for much more soon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven