COLUMN: De afkeer van Nederland op Sint Eustatius

COLUMN: De afkeer van Nederland op Sint Eustatius

Door Ronald van Raak

‘Maar ik zei tegen de minister, met mijn vinger wijzend naar zijn neus. Ik zei tegen hem, als je komt en wanneer je komt wees dan voorbereid op de consequenties. Want als je de militairen meeneemt zullen wij ze vermoorden en verbranden in de straten van Sint Eustatius.’ Dit zei Clyde van Putten, de belangrijkste politicus op Sint Eustatius, die vorige week opnieuw de verkiezingen won.

Deze uitspraak is uit 2017, nadat het eiland getroffen werd door de orkaan Irma. Den Haag bood toen noodhulp aan en militaire ondersteuning om de ergste schade te herstellen. Hulp die door Van Putten werd gebruikt om zijn eilandgenoten op te zetten tegen ‘de Nederlanders’. Hij dreigde zelfs om deze hulpverleners te vermoorden en daarna te verbranden en hun lijken door de straten van Sint Eustatius te slepen.

Van Putten is de winnaar van de verkiezingen, zijn partij kreeg drie van de vijf zetels in de eilandsraad. In totaal hebben op het eiland ruim 1.500 mensen gestemd, de opkomst was met bijna 77 procent bijzonder hoog. Clyde was ook aan de macht toen in februari 2018 het bestuur van Sint Eustatius buiten werking werd gesteld. Reden was de ‘ernstige taakverwaarlozing’ door dit bestuur, dat het eiland vreselijk had laten vervallen. Daarbij was sprake van fraude en corruptie en van discriminatie en intimidatie.

Het bestuur van dit Caribische eiland, dat onderdeel is van Nederland, weigerde het Nederlandse toezicht en ook de Nederlandse wetten te erkennen. Ik vond het destijds een moeilijk besluit om de lokale democratie op dit eiland tijdelijk op te heffen. Toch heb ik daar mee ingestemd, zoals de politici van alle andere partijen in de Kamer ook hebben gedaan.

Sindsdien hebben we in totaal ruim 65 miljoen euro geïnvesteerd in Sint Eustatius, dat is zo’n 20.000 euro per inwoner. In de infrastructuur, de voorzieningen en beter bestuur. Daarbij is veel misgegaan, het is niet gemakkelijk om vanuit Den Haag een klein eiland in de Caraïben op te bouwen. Zeker niet in tijden van Corona.

Toch ligt het eiland ligt er nu veel beter bij dan in 2018. Vorige week konden de bewoners een nieuwe eilandsraad kiezen, als eerste stap op weg naar herstel van het lokale bestuur. Daarbij hebben de Statianen dezelfde partij en dezelfde personen gekozen die vóór 2018 door wanbeleid het eiland verwaarloosden. Dezelfde politici die ook een afkeer prediken tegen Nederlanders en willen breken met ons land. Een bewuste keuze: Van Putten was de lijstduwer van zijn partij, maar is door de kiezers met voorkeurstemmen gekozen.

De afkeer op Sint Eustatius zit heel diep, zo merkte ik in 2012 tijdens een bezoek met de Tweede Kamercommissie. Toen we ’s avonds aankwamen bij ons hotel bleek bijna alles afgesloten en alle medewerkers waren vertrokken. De bedden waren niet verschoond en het sanitair was niet gereinigd. Dit is nogal een belediging in de Caribische culturen, waar gastvrijheid zo belangrijk is.

Hoe anders gaat dat op Saba, het buureiland dat eveneens onderdeel is van Nederland. Dat eilandje is prachtig, een waar paradijs. De bewoners zijn niet alleen trots op hun eiland, maar ook op de band met ons land. En blij met de investeringen die worden gedaan. Daarbij worden door de ministeries veel fouten gemaakt en ik nodig de bewoners van Saba vaak uit om die problemen met ons te delen. Waarna ik in de Tweede Kamer merk dat alle politieke partijen graag bereid zijn Om die problemen bij de regering aan te kaarten.

We moeten niet klagen over de keuze van de Statianen, het is hun goede recht om hun eigen toekomst te bepalen. Dat hebben ze gedaan. Het is hun keuze geweest om te stemmen voor politici die een duidelijke afkeer hebben van Nederland. Deze stemming zullen we serieus moeten nemen. Afstand nemen van Nederland kan echter niet door middel van een verkiezing, dat kan alleen in een referendum.

Ik stel voor om naar aanleiding van deze verkiezingen op Sint Eustatius een referendum te organiseren, zodat de bewoners zich kunnen uitspreken. Over de vraag of zij onderdeel willen zijn van Nederland of niet. Of zij steun willen uit Nederland of niet. En of zij een Nederlands paspoort willen of niet. Doorgaan met politici die niet willen samenwerken heeft geen zin. Dat leidt alleen maar tot nog meer boosheid, zo heeft het verleden helaas bewezen.

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP.

29 gedachten over “COLUMN: De afkeer van Nederland op Sint Eustatius”

 1. Wow, marvelous blog layout! How lengthy have you ever been running a blog
  for? you made running a blog look easy. The overall glance of your
  web site is magnificent, let alone the content material!

  You can see similar here sklep internetowy

 2. I was suggested this website by means of my cousin. I am no longer certain whether or not this
  post is written through him as no one else know such targeted approximately my
  trouble. You are wonderful! Thank you! I saw similar here: Sklep internetowy

 3. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to
  rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.

  If you know of any please share. Appreciate it!
  You can read similar text here: Ecommerce

 4. Hello! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
  If you know of any please share. Many thanks!
  You can read similar art here: Scrapebox AA List

 5. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m
  trying to get my site to rank for some targeted keywords but
  I’m not seeing very good gains. If you know of any please share.
  Appreciate it! You can read similar article here: Auto Approve List

 6. Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO?

  I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords but
  I’m not seeing very good results. If you know of any please share.
  Thanks! I saw similar article here: GSA Verified List

 7. Wow, fantastic weblog layout! How long have you
  ever been running a blog for? you made running a blog look easy.
  The full glance of your site is great, as neatly as
  the content material! You can read similar here prev next and it’s was wrote by Alphonse67.

 8. Wow, superb blog layout! How long have you been running a blog for?
  you make blogging glance easy. The whole look of your website is magnificent, let alone the content material!
  I read similar here prev next and that was wrote by Toney66.

 9. Wow, superb weblog format! How long have you ever been running a blog for?
  you make running a blog look easy. The overall glance of your site is excellent, let alone the content
  material! I saw similar here prev next and those was wrote by
  Elmo85.

 10. Hi there! Do you know if they make any plugins to help with
  Search Engine Optimization? I’m trying to get my site to rank for some
  targeted keywords but I’m not seeing very good success.

  If you know of any please share. Appreciate it!
  I saw similar blog here: Escape room

 11. I have been browsing on-line more than three hours today, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours. It’s lovely worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net shall be much more useful than ever before!

 12. After looking into a few of the blog posts on your web page, I seriously like your technique of writing a blog. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Take a look at my website too and let me know what you think.

 13. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am experiencing difficulties with your RSS. I don’t understand why I am unable to subscribe to it. Is there anybody else getting identical RSS issues? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

 14. After study just a few of the blog posts in your website now, and I truly like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark website record and will likely be checking back soon. Pls try my web site as properly and let me know what you think.

 15. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my site to
  rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
  good success. If you know of any please share. Cheers!
  You can read similar article here

 16. Next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read, however I truly believed you would have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of crying about something that you could possibly fix if you were not too busy looking for attention.

 17. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and after this whenever a comment is added I get four emails with the same comment. Could there be however you possibly can get rid of me from that service? Thanks!

 18. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 19. I seriously love your website.. Excellent colors & theme. Did you develop this site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my own website and would like to find out where you got this from or just what the theme is called. Appreciate it!

 20. Giving thanks for your write-up. I know that with today’s complicated world, folks have many beliefs and this has made it to be really hard for learners just like me. However, you have made the idea very easy for me to fully grasp and I now have the awareness of the correct thing. Your own continued reputation as among the top experts about this topic may be boosted through words associated with appreciation from subscribers like me. Thanks, once more.

 21. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is wonderful blog. A great read. I will definitely be back.

 22. I am extremely impressed together with your writing abilities neatly as with the structure for your weblog. Is this a paid subject matter or did you modify it yourself? Anyway stay up the nice high quality writing, it’s rare to peer a nice blog like this one nowadays.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven