CDA: Verlos Bonaire, Sint Eustatius en Saba van Haagse bureaucratie

CDA: Verlos Bonaire, Sint Eustatius en Saba van Haagse bureaucratie

Den Haag – Het CDA wil de strijd aanbinden met de Haagse bureaucratie waaronder Bonaire, Sint Eustatius en Saba gebukt gaan. Dat staat te lezen in het 98 pagina’s tellende concept-verkiezingsprogramma ‘Zorg voor elkaar’ dat vandaag is gepresenteerd. Daarin wordt onder meer ook gepleit voor verhoging van het sociaal minimum.

De christendemocraten vinden dat de bijzondere gemeenten meer financiële ruimte en beleidsvrijheid moeten krijgen. Over de relatie met de Caribische delen van het Koninkrijk zegt het CDA: “Binnen het Koninkrijk zijn we solidair, zeker in deze tijden van corona.” Overigens beperkt de aandacht voor de eilanden zich tot slechts twee korte alinea’s:

Nederland is door de gezamenlijke geschiedenis nauw verbonden met de Caribische delen van het Koninkrijk: met de autonome landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten en met Bonaire, Sint Eustatius en Saba, die de status van een bijzondere gemeente hebben. Binnen het Koninkrijk zijn we solidair, zeker in deze tijd van Corona. Wel zien we erop toe dat hulp daar terecht komt waar deze werkelijk nodig is en bijdraagt aan de ontwikkeling van de eilanden.

Voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba zetten we in op een verdere versterking van de lokale bestuurskracht. Door meer financiële ruimte in de vrije uitkering vergroten we de zelfredzaamheid en beleidsvrijheid en verminderen we de bureaucratie vanuit Den Haag. Om de eigen inkomsten te versterken wordt gewerkt aan een verbreding van de economische basis en zetten we in op duurzaam toerisme en landbouw. Om de armoede terug te dringen wordt de verhoging van het sociaal minimum voortgezet.

Intussen heeft de huidig CDA-woordvoerder Koninkrijksrelaties Chris van Dam besloten zich alsnog kandidaat te stellen voor de komende Kamer-verkiezingen. Begin deze week liet hij weten uit onvrede over de hem aangeboden 24ste plaats de eer aan zichzelf te houden. Daar is hij op teruggekomen. Als voorlaatste op de kandidatenlijst gaat hij proberen zijn kamerlidmaatschap op basis van voorkeursstemmen te continueren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven