Sint Vincent: ‘vulkaanuitbarsting tien keer erger dan COVID’

Sint Vincent: vulkaanuitbarsting tien keer erger dan COVID
De eerste uitbarsting. Foto: Lennox Lampkin.

SINT VINCENT – De vulkaan La Soufrière op Sint Vincent barstte afgelopen dagen meerdere malen uit. Het eiland dankt haar vruchtbare grond aan de vulkaan, maar diezelfde vulkaan veroorzaakt nu oogstverlies en watertekort. Koninkrijk.nu sprak boer Lennox Lampkin over de uitbarsting en de nasleep ervan.

Lennox Lampkin heeft een klein boerderijtje op zo’n zes kilometer van de vulkaan. Hij beschikt over ongeveer twee hectares grond met tropische fruitbomen en dieren. Omdat Lampkin zulk goed uitzicht heeft op de vulkaan, plaatst hij iedere dag foto’s en filmpjes van La Soufrière op Facebook. 

“Ik kijk direct op de vulkaan. Het is een geweldig uitzicht eigenlijk. De vulkaan zelf is heel erg mooi. Je moet begrijpen: de vulkaan is eigenlijk de moeder van dit land. Alles wat we hebben is te danken aan de vulkaan. 99 procent van wat wij in de bouw gebruiken komt uit de vulkaan. Onze grond is zo vruchtbaar vanwege de vulkaan. Maar zo nu en dan moet ze van zich laten horen.”

Uitbarstingen

De Soufrière werd na de kerst actief. “Ze begon een beetje stoom af te geven. We keken het aan. Ik deelde de voortgang iedere dag met een kleine video en foto’s die ik maakte voor Facebook. Mensen hier zijn gewend dat ik dat elke ochtend doe.” 

Op donderdag, het was 8 april, begon het echt. “Rond twee uur s middags merkte ik dat het begon te branden bovenop de vulkaan. Er staat een seismisch meetstation ongeveer honderd meter van mijn boerderij vandaan. Die wordt beheerd door de University of the West Indies. Zij adviseerden de overheid om een evacuatieplan uit te voeren. Hun voorspelling was dat de vulkaan binnen enkele dagen, misschien zelfs uren, uit zou kunnen barsten. En het duurde inderdaad maar een aantal uur.”

“Die donderdag riep de overheid iedereen in het rode gebied op om te evacueren. Dat zijn de huizen in de directe omgeving van de vulkaan. Ook mensen woonachtig in het oranje gebied werden aangeraden te gaan. Ik woon zelf in het oranje gebied, maar ik heb ervoor gekozen om te blijven.”

Vrijdagochtend barstte de Soufrière om 8:45 uur uit. De wolken leken op een nucleaire explosie: een soort paddenstoel van vulkanische stof. We hoorden een uur lang zware donderslagen.”

“Toen bleef het stil. Maar ’s middags om 14:45 uur,  begon de vulkaan echt tekeer te gaan. Dit duurde de hele verdere dag en nacht. Pas om zes uur op zaterdagochtend leek het klaar. De vulkaan heeft echt haar hele buik leeggegooid.”

Het huis van Lennox Lampkin

De aswolk was zo groot dat zelfs Barbados, op 160km ten oosten van Sint Vincent, tegen de wind in, last kreeg. “Het was een doorlopende uitbarsting met hele harde knallen. De vulkaan spuwde kleine steentjes als een soort hagel uit en er kwam veel as vrij.”

“Daarna bleef de vulkaan weer even stil” vervolgt Lampkin. “Zaterdagmiddag kwamen de zware aswolken. Om twee uur ’s middags werd het gewoon nacht. Je kon helemaal niks meer zien, zo donker was het. We moesten allemaal binnenblijven en onze huizen afsluiten.”

Op zondag 11 april waren er weer lichte uitbarstingen. “Het leek wel alsof het as sneeuwde. Er lag ongeveer vijftien centimeter as op de wegen. 

Gisterochtend begon de vulkaan weer, rond kwart over vier. Het was een zware uitbarsting omdat de vulkaan overging op het spuwen van lava. Er was minder as maar de pyroklastische stroom vloeide uit de top. 

Vanochtend om 6:30 uur, vlak voor dit interview, vond er weer een uitbarsting plaats. Er kwam vooral as uit de vulkaan. Lampkin zag rollende wolken van as die vier tot vijf kilometer de lucht ingingen.

Verloren oogst

“Ongeveer tien procent van de mensen in de riskante gebieden zijn gebleven. Bijna iedereen daar is boer. We willen ons land en onze dieren niet achterlaten. We hebben onze oogst al verloren, maar degenen met dieren moeten blijven om voor ze te zorgen. Ik heb zelf schapen en konijnen, dus ik kan niet zomaar inpakken en wegwezen. Er zijn bijvoorbeeld net een aantal lammetjes geboren. Die zijn extra kwetsbaar omdat mensen die evacueren vaak hun honden achterlaten.”

Lampkin denkt dat de boeren de landbouw wel kunnen vergeten. “We zijn het hardst getroffen omdat de meeste boerderijen in de riskante gebieden liggen. De hoeveelheid as is daar zo groot. Ik verbouw bijvoorbeeld veel tomaten, komkommers, meloenen en pompoenen. Maar ik ben alles kwijt. Alles zit onder een hele dikke laag as. 

Wat hem het meest verbaasde,  zijn hoe de bomen zijn aangetast door de vulkaanuitbarsting. “Het is ongelooflijk. De bomen zijn niet verbrand, maar de vulkanische as is zo fijn dat het zich op de bladeren opstapelt. Op een gegeven moment is de as te zwaar voor de takken. Als ik nu op de boerderij rondloop, hoor ik continu stukken boom naar beneden vallen. Sommigen zijn nu helemaal leeg. Alle takken liggen eraf. Alles is kapot. Het is net alsof een zware orkaan over het land heeft getrokken. Dat had ik niet verwacht.”

Het hele eiland zit onder de as. Volgens Lampkin lijkt het alsof de eilandbewoners in een woestijn leven. Terwijl Sint Vincent normaal heel groen is. “Het is over en uit voor de lokale groente en fruit voor de komende zes maanden.”

“We zijn een agrarische gemeenschap, dus ik voorzie grote problemen. De grond is hier vruchtbaar door de vulkaan, maar diezelfde vulkaan kan het allemaal in één klap verwoesten.” 

Watertekort

“Iedereen dacht dat COVID erg was voor het eiland, maar dit is tien keer erger. We kampen niet alleen met voedselproblemen, maar ook met watertekort. Sint Vincent heeft normaal natuurlijk bronwater, maar het water is nu gecontamineerd met as. De waterbronnen zijn namelijk niet bedekt. En al waren ze wel bedekt, as komt overal. Dat zie je ook in huis: al sluit je alles af, de as komt toch binnen”, zegt Lampkin. 

Dit probleem zal zich voortdoen tot de regen begint, meent Lampkin. “We hebben tot juni nauwelijks regen, dus de as blijft liggen. Het water is tot dan waarschijnlijk niet te drinken. Normaalgesproken exporteert Sint Vincent water naar andere landen. Maar nu moeten we zelf water gaan importeren. Hetzelfde geldt voor groente en fruit.”

Ergste voorbij

Gelukkig denkt Lampkin dat het ergste nu voorbij is. “De eerste explosies waren heel nauw, dus die gingen hoog de lucht in vanwege de zware druk. Dat was wel erg indrukwekkend om te zien. Nu is de krater helemaal open, dus is er een bredere doorgang. Daarom gaan de explosies minder hoog de lucht in.” 

“Ik verwacht minder as in de directe omgeving van de vulkaan. Want als de as in een lagere atmosfeer komt, wordt het richting het westen geduwd. En omdat de vulkaan bijna aan de kust zit, zal een groot deel van de as in zee verdwijnen.”


Lees ook:


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven