Verbod op single-use plastic op Sint-Eustatius

Verbod op single-use plastic op Sint-Eustatius

ORANJESTAD – Vanaf 1 april geldt een verordening om plastic tassen en ander plastic voor eenmalig gebruik te verbieden. De eilandsraad wilt de hoeveelheid vuil verminderen voor een schoner milieu. 

Bedrijven krijgen twee maanden om hun voorraad wegwerp plastics op te maken en zes maanden om hun plastic winkeltasjes te gebruiken. Hierna zullen alle overblijfselen worden vernietigd. 

De verboden single-use plastic producten zijn: winkeltasjes, rietjes, roerstokjes, wegwerpbestek, wegwerpbekers, wegwerpkommen, plastic wattenstaafjes en ballon confetti. Ook meeneembakken en bekers gemaakt van piepschuim mogen niet meer gebruikt worden op Sint-Eustatius.

Het Openbaar Lichaam Sint-Eustatius zal tijdelijk gratis alternatieve materialen bieden aan geregistreerde ondernemers. “Op deze manier kunnen bedrijven verschillende materialen uitproberen op kwaliteit, degelijkheid en grootte. Het is een poging om ze te helpen bij het keuzeproces”, zegt Arlene Spanner, beleidsadviseur economische ontwikkeling van het openbaar lichaam Sint-Eustatius. 

In juli 2019 tekende Nederlandse staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven een overeenkomt met Bonaire, Sint-Eustatius en Saba om het gebruik van wegwerpplastic tegen te gaan. Op Saba geldt de verordening al sinds oktober, maar op Bonaire wordt er nog aan gewerkt. 


Lees ook:


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven