Van ’t Wout: Zonder BBT lichten uit op Bonaire

Van ’t Wout: Zonder BBT lichten uit op Bonaire

DEN HAAG – Zonder de oprichting van de Bonaire Brandstof Terminal (BBT) is er een grote kans dat het licht uitgaat en het wegverkeer stil komt te liggen. BBT beperkt de verduurzaming van de energievoorziening op Bonaire niet. Dat staat in een brief van minister Bas van ’t Wout van Economische Zaken en Klimaat aan de Tweede Kamer.

Van ’t Wout ontraadt de motie van Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren. Deze motie verzoekt de regering om de oprichting van BBT uit te stellen tot een duurzamer alternatief voor energieopwekking op Bonaire is gevonden. Van Raan wil naast zon en wind ook naar andere alternatieven zoals ocean thermal energy conversion kijken. Tot die tijd moet de overheid met een tussenoplossing zorgen voor dieselleveringen. 

Maar volgens Van ’t Wout is verdere verduurzaming geen alternatief voor de huidige noodsituatie op het eiland. Hij benadrukt dat BBT om het realiseren van opslagfaciliteiten voor brandstoffen gaat. Daarom vormt BBT geen rem op het verduurzamen van de elektriciteitsproductie. 

De oprichting van BBT is urgent, stelt Van ’t Wout. “Als de tijdelijke vergunningen voor de huidige opslagen niet worden verlengd, waarvoor oprichting BBT op zeer korte termijn een vereiste is, dan bestaat een groot risico dat vanaf medio juni 2021 het licht uit gaat op Bonaire en het wegverkeer stil komt te liggen”, aldus de minister van Economische Zaken en Klimaat.

Daarnaast willen het bestuur en de energiebedrijven op Bonaire liever door middel van zon en wind verduurzamen. Van ’t Wout geeft aan dat hij in gesprek blijft met betrokken partijen hierover, maar dat verdere verduurzaming aan een nieuw kabinet is. 


Lees ook:


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven